Ciasta i desery -
Stanowią przyjemne zakończenie obiadu. Należy jednak zwracać uwagę na ich kaloryczność. Desery takie jak ciastka i torty z kremem, kruche ciastka mają dużą ilością cukru i tłuszczu, a co za tym idzie są również kaloryczne. Kompoty, galaretki owocowe, koktajle mleczne i kisiele nie stanowią już takiego obciążenia dla naszego układu trawiennego. Dodatkowo, desery w połączeniu z owocami i sokami owocowymi dostarczają naszemu organizmowi niezbędnej witaminy C.
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Masę wyłożyć spiętrzając ją
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 11.02.10
|
|
Piekarnik powinien byc średnio ogrzany
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Uważać by miód nie wykipiał
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Żelatynę moczyć godzinę w wodzie
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Gotowac około 45 min
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Cukru dodajemy do smaku
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Budyń z maku może być podany na gorąco lub po przestygnięciu.
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Polecam równiez z orzechami laskowymi
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Dziwnie brzmi, pysznie smakuje
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Podawać z sosem z wina, waniliowym, czekoladowym, sokiem owocowym lub sorbetem surówkowym.
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Kajzerki powinny byc czerstwe, najlepiej jednodniowe
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
iasto kroić po ostygnięciu
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Podawać gorące, gdyż suflet stygnąc szybko opada
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Podawać goracy z sosem waniliowym.
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Delikatny suflet
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Można dodać truskawki
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Placek pod tort upiec dzień wcześniej.
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Piec 45 min
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Biszkopciki najlepiej okragłe
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Czekolade rozgrzewamy nad parą
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Masę sporządzać kolejnego dnia
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Temperatura piekarnika 180 ºC
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Tort wyłożyć na talerz tortowy.
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Piec 45 min w dobrze nagrzanym piekarniku
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
upiec w niezbyt gorącym piekarniku
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 13.02.10
|
|
Do tortu orzechowego można zastosować także nadzienie maślano-kawowe lub maślano-czekoladowe.
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 15.02.10
|
|
Tort polany lukrem własnej roboty
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 12.02.10
|
|
Sporządzić na kilka godzin przed podaniem.
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|
|
|
|
Data: 11.02.10
|
|
Witaminy dobre dla każdego
|
|
Srebrny Szef Kuchni (1816)
|