Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Pizza domowa z piekarnika 3303EE4A-EBA7-41F2-AD1A-C6716CE7C3E1.jpeg
Pizza domowa z piekarnika
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiPlatynowy Szef Kuchni (6855)

Pizza domowa z piekarnika

Super przepis na pizzę na cienkim cieście

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Obiad
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • karnawal
Składniki:
  • mąka , 60 dag
  • drożdże, 5 dag
  • oliwa, 4 łyżk.
  • przecier pomidorowy, 1 l
  • zioła prowansalskie, 2 łyżk.
  • sól, 4 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w 300 ml ciepłej, osolonej wody wymieszanej z 2 łyżkami oliwy. Mąkę wysyp na stolnicę, zrób w niej zagłębienie, wlewaj po trochę wody z drożdżami i zagniataj ciasto. Gdy przestanie się lepić do ręki, uformuj kulę, skrop jeszcze odrobin oliwy, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 45 - 1h do wyrośnięcia. Ciasto można też zagnieść w maszynie ale nie jest to konieczne. Przygotuj sos: na patelnię wylej przecier pomidorowy - najlepiej włoską passatę albo przecier przygotowany w domu. Dodaj zioła prowansalskie, resztę oliwy, sól i redukuj do powstania gęstego sosu. Kiedy ciasto wyrośnie, podziel je na 4 części i rozwałkuj na grubość 5 mm. Wyłóż ciasto w formie na pizzę, jeśli lubisz grubsze brzegi zawiń je do środka. Nałóż na pizzę sos, następnie ser mozarella i ulubiony farsz. Piecz 12 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.Nasze ulubione dodatki do pizzy: - pizza z salami, pieczarkami i oliwkami- pizza z serem pleśniowym, czerwoną fasolą, chili i rukoląSmacznego! 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650