Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Keks z bakaliami Keks z bakaliami.jpg
Keks z bakaliami
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 1
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Keks z bakaliami

Podawać następnego dnia

  • Sposób przygotowania: pieczone
Składniki:
  • jajka, 5 szt.
  • cukier, 20 dag
  • mąka , 20 dag
  • wanilia w laskach, 0.25 szt.
  • bakalie, 20 dag
  • masło, 1 dag
  •  
Sposób przygotowania

Półokrągłą formą keksową posmarować masłem, posypać mąką. Opłukać, oczyścić i osuszyć rodzynki, opłukać i pokrajać resztą bakalii, oprószyć je mąką. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wanilią (skórką cytrynową). Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąką, bakalie lekko wymieszać, wyłożyć ciasto do formy, upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (0.5 godziny), gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem. Po upieczeniu pozostawić chwilą w formie, wyjąć, oprzeć o brzeg stolnicy, ostudzić.  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4765
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650