Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Suflet ptysiowy

Delikatny suflet

Składniki:
  • mleko, 1.5 szkl.
  • masło, 8 dag
  • mąka , 10 dag
  • żółtka, 4 szt.
  • cukier, 10 dag
  • białka, 6 szt.
  • bułka tarta , 1 dag
  •  
Sposób przygotowania

Zagotować mleko, dodać masło, a gdy stopi się, wsypać mąkę, i szybko i starannie rozcierając grudki mąki drewnianą łyżką. Ciasto cały czas ogrzewaćna niezbyt gorącej płycie. Gdy ciasto wysmaży się i stanie się przejrzyste, wyłożyć je do miski; do gorącego ciasta wybijać po jednym żółtku, ucierając cały czas i dosypując po trochu cukier. Ubić białka na pianę, wyłożyć ją do utartego ciasta, lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na półmisek ogniotrwały, wyrównać je, wstawić na blachę i wsunąć do silnie ogrzanego piekarnika. Piec ok. 25 'min. Suflet po wyjęciu natychmiast podawać, bo jest bardzo delikatny i szybko opada. Podawać z słodkim sosem owocowym, sorbetem surówkowym lub sokiem smażonym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650