|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Suflet cytrynowyPodawać goracy z sosem waniliowym. Składniki:
Sposób przygotowaniaOgniotrwały półmisek posmarować masłem. Cytrynę opłukać w ciepłej wodzie, nakłuć gęsto a płytko, aby nie pokłuć owocu tylko żółtą i białą skórkę, włożyć do zimnej wody i ugotować odlewając kilka razy wodę. Ugotowane, zupełnie miękkie cytryny przetrzeć usuwając pestki. Ubić białka na pianę. Utrzeć żółtka z cukrem, dodając przetarte cytryny. Na utartą masę wyłożyć pianę, przesypać bułką tartą i lekko wymieszać. Masę wyłożyć łyżką ma półmisek ogniotrwały spiętrzając ją: ustawić na blasze i wsunąć do silnie ogrzanego piekarnika (220°), upiec (ok. 25 min.). Podawać wprost z pieca, bo szybko opada. Podawać z sosem waniliowym. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|