Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Zrazy grzybowe Zrazy grzybowe.jpg
Zrazy grzybowe
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
PortalkucharskiZłoty Szef Kuchni (4765)

Zrazy grzybowe

Proponuje dodać kilka suszonych grzybów

Składniki:
  • suszony grzyb, 100 g
  • wołowina , 60 dag
  • mąka , 1 dag
  • smalec, 4 dag
  • cebula, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • ziele angielskie ziarnka, 3 szt.
  • pieczarka, 1 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, usunąć błony i pokrajać na 4 części w poprzek włókien, a następnie rozbić je tłuczkiem zwilżonym wodą i uformować z nich możliwie regularne, okrągłe lub owalne plastry grubości ok. l cm. Osolić i oprószyć mąką bezpośrednio przed smażeniem. Smalec rozgrzać silnie na patelni i obsmażyć zrazy z obydwu stron; przełożyć je do szerokiego rondla, zalać wodą (pół szklanki) i dusić pod przykryciem. Cebulę pokrajać w pla­sterki, usmażyć w pozostałym tłuszczu i dodać do mięsa wraz z przyprawami i pokrojonymi pieczarkami. Dusić mięso do miękkości, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę. Zrazy podaje się w sosie naturalnym, otrzymanym podczas du­szenia, z ziemniakami, kaszą lub makaronem oraz z surówką lub gotowaną jarzyną. Zależnie od rodzaju mięsa, zastosowanych przypraw oraz dodatków do sosu naturalnego można przygotować różne wa­rianty zrazów. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4765
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650