Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Ryba duszona w warzywach mieszanych rybka.jpg
Ryba duszona w warzywach mieszanych
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
AncySSzef Kuchni (1305)

Ryba duszona w warzywach mieszanych

Podawać z ziemniakami, lub makaronem i surowymi lub konserwowanymi pomidorami, rzodkiewką, papryką pasteryzowaną itp.

Składniki:
  • filet z dorsza, 60 dag
  • fasola, 15 dag
  • kapusta głowiasta biała , 30 dag
  • seler, 10 dag
  • pietruszka, 10 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • cebula, 5 dag
  • przecier pomidorowy, 5 dag
  • śmietana, 15 dag
  •  
Sposób przygotowania

Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną, przegotowaną wodą i namoczyć na kilka godzin (na noc). Namoczoną fasolę ugotować, odcedzić, wywar wlać do warzyw. Warzywa opłukać, oczyścić. Marchew i pietruszkę pokrajać w grube półkrążki, seler w słupki, kapustę w dużą kostkę. Warzywa zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać drobno pokrajaną cebulę, tłuszcz, sól, trochę pieprzu, i ugotować pod przykryciem. Gdy woda wyparuje, dodawać po trochu wywar z fasoli. Do miękkich już warzyw dodać ugotowaną fasolę, wymieszać i potrawę podprawić śmietaną wymieszaną z pomidorami. Na wierzchu ułożyć porcje sprawionej, posolonej ryby (lub zamrożone, podzielone na porcje i posolone filety), przykryć i razem z warzywami parę razy zagotować. Ugotowaną rybę ostrożnie wyporcjować na talerz, obok położyć porcję warzyw. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4465
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650