|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Piernik z miodu rumienionegoUważać by miód nie wykipiał Składniki:
Sposób przygotowaniaMiód z przyprawami ostrożnie zrumienić mieszając, aby nie wykipiał, dodać 3 łyżki wody gotowanej, przestudzić. Opłukać rodzynki, pokrajać orzechy i skórkę pomarańczową. Przygotować podłużne, wąskie blachy. Rozetrzeć tłuszcz z żółtkami, dodać miód i cukier, utrzeć. Ubić pianę. Pianę wyłożyć na żółtka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać i wyrabiać ręką przez 20 minut. Rozpuścić sodę w wodzie zimnej, przegotowanej, dodać do ciasta sodę i bakalie, wymieszać starannie ręką, ciasto wyłożyć do formy, piec do l godziny w niezbyt wygrzanym piekarniku (160°). Ciasto nakłuć głęboko zaostrzonym drewienkiem,. a gdy wychodzi suche, ciasto wyjąć i trochę przestudzić w formie Piernik odkrajać nożem od formy, wyłożyć ostrożnie i ostudzić opierając o brzeg stolnicy. Piernik można polukrować lukrem czekoladowym. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|