Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Piernik z miodu rumienionego

Uważać by miód nie wykipiał

Składniki:
  • tłuszcz, 4 dag
  • miód, 0.25 l
  • goździki, 4 szt.
  • cynamon, 1 łyżecz.
  • gałka muszkatołowa, 1 łyżecz.
  • woda, 6 łyżk.
  • żółtka, 5 szt.
  • cukier, 20 dag
  • mąka , 50 dag
  • białka, 5 szt.
  • soda oczyszczona, 1 dag
  • bakalie, 20 dag
  •  
Sposób przygotowania

Miód z przyprawami ostrożnie zrumienić mieszając, aby nie wykipiał, dodać 3 łyżki wody gotowanej, przestudzić. Opłukać rodzynki, pokrajać orzechy i skórkę pomarańczową. Przygotować podłużne, wąskie blachy. Rozetrzeć tłuszcz z żółtkami, dodać miód i cukier, utrzeć. Ubić pianę. Pianę wyłożyć na żółtka z cukrem, dodać mąkę, wymieszać i wyrabiać ręką przez 20 minut. Rozpuścić sodę w wodzie zimnej, przegotowanej, dodać do ciasta sodę i bakalie, wymieszać starannie ręką, ciasto wyłożyć do formy, piec do l godziny w niezbyt wygrzanym piekarniku (160°). Ciasto nakłuć głęboko zaostrzonym drewienkiem,. a gdy wychodzi suche, ciasto wyjąć i trochę przestudzić w formie Piernik odkrajać nożem od formy, wyłożyć ostrożnie i ostudzić opierając o brzeg stolnicy. Piernik można polukrować lukrem czekoladowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650