Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Krem poziomkowy

Można dodać truskawki

Składniki:
  • żelatyna, 4 dag
  • woda, 3 łyżk.
  • Śmietana 18% , 20 dag
  • cukier, 20 dag
  • poziomka, 40 dag
  • białka, 3 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Żelatynę opłukać, namoczyć na godzinę w zimnej wodzie, odcisnąć, rozpuścić w gorącej wodzie i dla podgrzania wstawić do ciepłej wody. Owoce przebrać, opłukać starannie, osaczyć, wybrać kilka dużych sztuk do przybrania, resztę zmiażdżyć. Ubić białka na sztywną pianę, dosypując po trochu cukier. Ubić śmietanę. Do piany z białek z cukrem wlewać po trochu żelatynę ciągle ubijając. Gdy zacznie gęstnieć, dodawać owoce i ubijać dalej. Krem w porę wymieszać z ubitą śmietanką. Jeżeli dodamy ją za późno źle się wymiesza. Gdy dodamy ją zanim masa dostatecznie zgęstniej śmietanka podpływa na powierzchnię. Gęstniejący krem wyłożyć do kompotiery łub podzielić od razy do kompotierek i 0studzić. Przed padaniem przybrać jagodami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650