Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów.

A
Awokado (Smaczliwka) - Owoc drzewa pochodzącego z tropikalnej części Ameryki Centralnej. Obecnie uprawiany również w klimacie subtropikalnym Izraela, Hiszpanii i Afryki Południowej. Jadalny jest zielony miąższ owocu nazywany gruszką awokado i...
Amarantus - Amarantus, znany także pod nazwą szarłat, to prastara roślina o rodowodzie sięgającym 5 tysięcy lat wstecz. Mówi się o nim również jako o Ziarnie Inków, a nawet o Złocie Inków. Przez społeczności Inków, Majów i Azteków był...
B
Brokuły - Prawie równie cenne jak jarmuż są mało u nas znane brokuły, choć w innych krajach (Włochy, Francja) były one dawniej w uprawie niż kalafiory. Brokuły są podobne w smaku do kalafiorów, lecz znacznie bogatsze od nich w...
Baranina - Najlepsze mięso otrzymuje się ze zwierząt dwu-, trzyletnich, odpowiednio żywionych, bo są one silnie umięśnione i niezbyt otłuszczone. Mięso takich zwierząt ma kolor żywoczerwony, tłuszcz, którym mięso jest przerośnięte, biały...
C
Cielęcina - Najbardziej doborowe. mięso pochodzi z cieląt 6—8-tygodniowych, karmionych głównie mlekiem. Mięso cielęce doborowe ma barwę jasnoróżową, tłuszcz biało-różowy, spoisty, obrastający mięśnie i osłaniający grubą warstwą...
D
Dziczyzna - Sezonem dziczyzny jest jesień i wczesna zima. Zwierzyna jest wtedy dobrze odżywiona i mięso jej jest najsmaczniejsze. Mięso zwierzyny dzikiej odznacza się specyficznym smakiem i zapachem, związanymi z rodzajem jej pożywienia....
G
Groch - Groch jest bardzo cennym produktem zarówno do spożycia w stanie świeżym, jak i dla przemysłu przetwórczego, który produkuje konserwy (groszek w puszkach). Jest to produkt drogi, gdyż uprawa jego jest dość trudna, a zwłaszcza...
I
Imbir - Świeży korzeń, poprawia krążenie oraz ułatwia trawienie. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas. Imbir pobudza układ odpornościowy i niszczy wirusy, dlatego jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła. Ma...
K
Kurkuma - Ma łagodny smaku i nadaje potrawom intensywnie żółty kolor. Stwierdzono, że kurkumina, zawarta w przyprawie, jest bardzo silnym antyutleniaczem. Ma bardzo silne działanie przeciwzapalne oraz jest korzystna dla naszej...
M
Marchew - Jest w naszym kraju ważnym produktem spożywczym. Uprawa jej jest łatwa i rozpowszechniona, plony duże, a przechowanie aż do wiosny również nie sprawia większych trudności. Mamy więc marchew jasnozieloną, wczesna Ditmarska,...
P
Pokrzywa zwyczajna - Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest rośliną, z którą zetknął się każdy z nas. Jest ona byliną rozpowszechnioną na całej kuli ziemskiej za wyjątkiem strefy arktycznej i tropikalnej. Wykazuje działanie przeciwreumatyczne,...
Papryka - Do niedawna znaliśmy ją pod postacią czerwonego proszku będącego ostrą przyprawą używaną do wielu potraw. Nie można jednak porównać znaczenia papryki — przyprawy i słodkiej papryki warzywnej, która pojawiła się u nas niedawno....
Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650