Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Tort na waflach

Tort polany lukrem własnej roboty

Składniki:
  • cytryna, 1 szt.
  • białka, 1 szt.
  • wafel, 2 szt.
  • orzechy włoskie, 12 dag
  • herbatnik, 4 szt.
  • kakao, 4 łyżecz.
  • masło, 32 dag
  • cukier puder, 50 dag
  • jajka, 4 szt.
  •  
Sposób przygotowania

Utrzeć jaja z cukrem na parze. Gdy spienia się i zgęstnieją, zdjąć. Zemleć petit-beurre'y i orzechy w maszynce do orzechów. Utrzeć masło na pienistą masę, dodać po trochu ubite jaja i kakao, rozetrzeć, przy końcu dodać zmielone herbatniki. Dno tortownicy wyłożyć waflem, posypać tartymi orzechami (2 dkg). Na to wyłożyć masę, rozsmarować ją, posypać orzechami i przykryć waflem, przyłożyć dnem tortownicy, nieco obciążyć, wynieść do chłodnego miejsca do zakrzepnięcia. Powierzchnię posmarować lukrem cytrynowym. Sporządzić lukier: stopić masło, przesiać cukier (10 dkg). Do cukru włożyć białko i utrzeć na pienistą masę, wlać sok z cytryny (do smaku), dodać stopione masło (2 dkg) i skórkę, i rozetrzeć. Zaraz wylać na powierzchnię tortu, rozsmarować, bo szybko krzepnie. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650