|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816) Tort biszkoptowy kawowyPlacek pod tort upiec dzień wcześniej. Składniki:
Sposób przygotowaniaDno tortownicy wyłożyć papierem i posmarować tłuszczem.Sporządzić ciasto: 8 żółtek utrzeć z 24 dkg cukru i sokiem z cytryny. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać mąkę, wszystkie składniki lekko wymieszać, ciasto wyłożyć do tortownicy i upiec w dobrze ogrzanym piekarniku (około 45 min.). Gdy powierzchnia ciasta jest sucha i tort odchodzi od boków tortownicy, tort wyjąć, wyłożyć i zdjąć papier. Sporządzić nadzienie: kawę zemleć miałko, zaparzyć zalewając ją 1 szklanką wrzącej wody. Żółtka z cukrem ubić na parze, gdy zgęstnieją, dodawać po trochu napar z kawy, wymieszać i trochę jeszcze ubijać. Zaparzone, gęstniejące żółtka zdjąć i (przestudzić ucierając. Utrzeć masło na pianę, dodawać po trochu ostudzone żółtka, rozcierając powoli (jeżeli masa ma słaby zapach, ucierając dodawać jeszcze po parę kropli kawy); gdy masa połączy się, odstawić ją. Placek przekrajać 2 razy i nasączyć silnie osłodzonym naparem z kawy. Placki smarować. masą przekładając tort 2 razy; układać na nadzieniu starannie, dopasowując je. Gdy cały tort złożony, wyrównać jego boki, omieść z okruszyn i całą powierzchnię oraz boki posmarować masą kawową lub polukrować; boki posypać okruchami ciasta, siekanymi migdałami itp. Następnego dnia tort zsunąć nożem na podstawę tortową, przybrać. Placek pod tort upiec poprzedniego dnia. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|