Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Tarta szpinakowa tarta szpinakowa.JPG
Tarta szpinakowa
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaemkaSrebrny Szef Kuchni (2324)

Tarta szpinakowa

Smaczna

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
Składniki:
  • szpinak , 50 dag
  • mąka , 25 dag
  • masło, 10 dag
  • jajka, 5 szt.
  • Śmietana 18% , 250 ml
  • cebula, 2 szt.
  • czosnek, 1 łyżk.
  • sól kuchenna, 1 łyżecz.
  • mielony pieprz, 1 łyżecz.
  • gałka muszkatołowa, 1 szt.
  • ser żółty, 10 dag
  •  
Sposób przygotowania

Spód:zagnieśc ciasto z mąki,masła,1 zółtka,2 łyżek śmietany, szczypty soli. Włożyc do lodówki na 30 min, potem rozłożyc na dnie dużej blaszki i piec ok 30 min. w temp.220 stopni.Szpinak do tarty: zeszklic w oleju na patelni cebulę pokrojoną w kostkę,rozgrzac mrozony szpinak, dodac cebulę, tarty żółty ser, jajka, śmietanę, startą gałkę muszkatołową, zgniecione 2 lub 3 ząbki czosnku, sól ,pieprz do smaku, podgotowac w garnku mieszając aż połączą się wszystkie składniki. Wylac na podpieczone ciasto i razem piec ok 35 min. w 180 stopniach.Smacznego  


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4465
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650