Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Drożdżowe rogaliki rogalik.jpg
Drożdżowe rogaliki
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MertroxKucharz (746)

Drożdżowe rogaliki

Czym mniejsze tym estetyczniejsze.

  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • białka, 3 szt.
  • dżem, 3 łyżk.
  • cukier waniliowy, 1 szt.
  • żółtka, 3 szt.
  • cukier puder, 18 dag
  • margaryna, 0.75 szt.
  • sól spożywcza, 1 łyżecz.
  • cukier, 1 łyżecz.
  • mleko 2,0 % , 0.75 szkl.
  • drożdże, 6 dag
  • mąka , 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, przygotować rozczyn z mleka, drożdży, łyżeczki cukru, łyżki maki. Kiedy wyrośnie, dodać do mąki razem z pozostałym mlekiem, 2 całymi jajkami i jednym żółtkiem i stopioną margaryną. Ciasto osolić, wymieszać i wyrobić. Zawinąć w serwetkę, dość luźno zawiązać, włożyć do naczynia z zimną wodą. Pozostawić, aż wypłynie na powierzchnię. Wyjąć z serwetki, osuszyć, posypując cukrem pudrem, zagnieść i dodać cukier waniliowy. Ciasto włożyć do miski, aż wyrośnie, rozwałkować dwa koła. Ukroić, nożem posypanym mąką, 12 trójkątów. U podstawy ułożyć łyżeczkę dżemu, zwinąć rogaliki. Posmarować spienionym białkiem, luźno ułożyć na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 160 oC piekarnika na 25-30 minut, do czasu aż się zrumienią. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4620
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650