Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Budyń makowy

Budyń z maku może być podany na gorąco lub po przestygnięciu.

Składniki:
  • mak, 14 dag
  • skórka pomarańczowa, 4 dag
  • żółtka, 4 szt.
  • cukier, 12 dag
  • białka, 4 szt.
  • bułka tarta , 1 łyżecz.
  • masło, 1 dag
  • mąka , 1 dag
  •  
Sposób przygotowania

Mak zalać wrzącą wodą i odstawić. Gdy napęcznieje tak, że da się rozetrzeć w palcach, odcedzić przez gęste sito, osaczyć, zemleć kilka razy przez gęste sito. Skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę. Utrzeć żółtka z, cukrem, dodać po trochu zmielony mak i utrzeć na pulchną masę, wymieszać ze skórką pomarańczową i cytrynową. Ubić sztywną pianę, wymieszać z mąką makową, wyłożyć do przygotowanej formy, zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 min. Formę wyjąć, otworzyć, sprawdzić, czy ciasto jest ugotowane, pozostawić przez chwilę w otwartej formie do przestygnięcia. Okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać i podać. Budyń z maku może być podany na gorąco lub po przestygnięciu. Podawać z sosem z wina lub waniliowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650