Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Gulasz wołowy gulasz-wołowy.jpg
Gulasz wołowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
bolekSrebrny Szef Kuchni (1530)

Gulasz wołowy

Babcia robi najlepszy

Składniki:
  • marchew, 2 szt.
  • nóżki wieprzowe, 0.5 szt.
  • kolendra, 1 szczypta
  • ziele angielskie, 1 szczypta
  • liść bobkowy, 1 szt.
  • cebula, 5 dag
  • tłuszcz, 5 dag
  • mąka , 2 dag
  • wołowina , 1 kg
  •  
Sposób przygotowania

Mięso opłukać, pokrajać w kawałki, posolić i omączyć każdy kawałek. Rozgrzać tłuszcz, mięso obsmażyć na rumiano, przełożyć do rondelka. Pokrajać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu ze smażenia, wlać do mięsa. Jeśli używamy cebulki dymki można wrzucić je w całości. Pokroić marchewkę w drobniejsze kawałki. Do patelni wlać 2—3 łyżki wody i mieszając rozgotować sos. Wlać do mięsa. Dodać przyprawy, skórki ze słoniny i kawałek nóżki, i pod przykryciem dusić powoli do miękkości podlewając wodą; gdy mięso jest zupełnie miękkie, sos podprawić resztą mąki rozmieszaną z kilkoma łyżkami wody. Gulasz podawać na okrągłym półmisku, z ziemniakami, makaronem, klus­kami kładzionymi, kaszą sypką jęczmienną lub kukurydzianą i wszelkimi warzywami. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4600
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650