Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Krem waniliowy

Żelatynę moczyć godzinę w wodzie

Składniki:
  • wanilia w laskach, 0.25 szt.
  • Śmietana 18% , 12 dag
  • białka, 4 dag
  • cukier, 12 dag
  • żółtka, 5 szt.
  • żelatyna, 1 dag
  •  
Sposób przygotowania

Żelatynę opłukać, namoczyć w zimnej wodzie na godzinę. Namoczoną żelatynę odcisnąć, podgrzewać w małym naczyniu i rozpuścić mieszając; wstawić do naczynia z gorącą wodą, aby nie zastygła. Ubić białka i śmietankę na sztywną pianę, odstawić w chłodne miejsce. Utrzeć żółtka z cukrem i wanilią ma pienistą masę. Do masy dolewać po trochu rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając. Gdy konsystencja masy dojdzie do gęstości śmietany, wyłożyć pianę i śmietankę i lekko wymieszać. Krem zaraz wyporcjować, przełożyć do szklanej kompotiery lub do kompotierek, ostudzić.Powierzchnię kremu przybrać śmietanką i świeżymi malinami, truskawkami, w zimie odsączoną konfiturą, skórką pomarańczową. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650