Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Tort czekoladowy nie przekładany. Tort czekoladowy.jpg
Tort czekoladowy nie przekładany.
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Tort czekoladowy nie przekładany.

Czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą

Składniki:
  • żółtka, 12 szt.
  • cukier, 20 dag
  • skórka pomarańczowa, 5 dag
  • białka, 8 szt.
  • migdał, 23 dag
  • czekolada gorzka, 24 dag
  • cukier puder, 12 dag
  • woda, 0.5 szkl.
  •  
Sposób przygotowania

Czekoladę zemleć w maszynce do migdałów. Migdały (20 dkg)otrzeć w ścierce, zemleć w łupince nasiennej.Skórkę pomarańczową posiekać, skórkę cytrynową otrzeć. Formę keksową o półokrągłym dnie wysmarować starannie tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać ze skórką. Białka ubić, wyłożyć na żółtka, wymieszać łopatką ze wszystkimi składnikami. Ciasto wyłożyć do formy keksowej, upiec w niezbyt gorącym piekarniku, wyłożyć ostrożnie, ostudzić. Sporządzić lukier: czekoladę ( 12dkg) rozgrzać na spodeczku nad parą (na przykrywce imbryka 2 wrzącą wodą). Migdały sparzyć, obrać z łupinek nasiennych, pokrajać w grube piórka. Z cukru ( 12 dkg) i wody ugotować syrop, utrzeć; gdy zbieleje, dodawaćpo trochu miękką czekoladę; jeżeli trzeba, lukier rozcierając rozrzedzić wodą. Tort oblać ciepłym lukrem; zanim obeschnie, wtykać migdały podwójnym szeregiem wzdłuż osi tortu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650