Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Suflet jabłkowy suflet jabłkowy.jpg
Suflet jabłkowy
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Suflet jabłkowy

Masę wyłożyć spiętrzając ją

Składniki:
  • masło, 2 dag
  • białka, 4 szt.
  • skórka cytrynowa, 2 dag
  • cukier, 20 dag
  • jabłko, 50 dag
  •  
Sposób przygotowania

Jabłka opłukać, ułożyć ciasno w rondlu i upiec w średnio nagrzanym piekarniku. Miękkie jabłka wyjąć i zaraz przetrzeć, przez sito. Do przecieru dodać cukru i nieco wysmażyć. Ogniotrwały półmisek posmarować masłem. Ubić pianę, wmieszać ją (rózgową trzepaczką do ubijania) do gorącej marmolady; gdy się połączy, odstawić z płyty, przyprawić skórką cytrynową. Masę wyłożyć łyżką spiętrzając ją na półmisku ogniotrwałym, ustawić na blasze i włożyć do gorącego piekarnika (ok. 220°). Gdy suflet wyrośnie i powierzchnia jego lekko zrumieni się (ok. 20 min), wydawać w|prost z pieca, gdyż suflet stygnąc szybko opada. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650