Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Babka drożdżowa świąteczna Babka drożdżowa świąteczna.jpg
Babka drożdżowa świąteczna
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ScaloopsSzef Kuchni (1460)

Babka drożdżowa świąteczna

Babkę podawać następnego dnia krając w poprzeczne, okrągłe kawałki, grubości l l/2 cm.

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • wanilia w laskach, 0.5 szt.
  • rodzynki, 8 dag
  • masło, 50 dag
  • mąka , 1 kg
  • żółtka, 30 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • cukier, 43 dag
  • drożdże, 9 dag
  •  
Sposób przygotowania

Przygotować dwie wysokie formy kamienne do babek, wysmarować masłem, wysypać mąką. Sparzyć, zemleć gorzkie migdały.Umyć i osuszyć rodzynki. Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Ubić żółtka bez cukru na parze, ostudzić mieszając, do żółtek dodać wy­rośnięty rozczyn, rozmieszać, dodać cukier, sól, wanilię, gorzkie migdały oraz ogrzaną mąkę; ciasto zarobić ręką. Gdy składniki się połączą, dodawać powoli sklarowane masło; ciasto wy­rabiać 1/2 godz. na każde 1/2 kg mąki (1/2 godz. X 2). Dodać rodzynki. Wyrobione ciasto pozostawić do powolnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto nałożyć do połowy wysokości formy, pozostawić do powtórnego wyrastania. Po wyrośnięciu wstawić do , dobrze nagrzanego piekarnika (180°), upiec (3/4 godz.). Ciasto wyjąć, a gdy trochę ostygnie, wyłożyć ostrożnie z formy, posypaćcukrem z wanilią (lub polukrować po ostudzeniu ciasta), studzić powoli, opie­rając o brzeg stolnicy. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650