|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Babka drożdżowa świątecznaBabkę podawać następnego dnia krając w poprzeczne, okrągłe kawałki, grubości l l/2 cm.
Składniki:
Sposób przygotowaniaPrzygotować dwie wysokie formy kamienne do babek, wysmarować masłem, wysypać mąką. Sparzyć, zemleć gorzkie migdały.Umyć i osuszyć rodzynki. Zarobić rozczyn, postawić do wyrośnięcia. Ubić żółtka bez cukru na parze, ostudzić mieszając, do żółtek dodać wyrośnięty rozczyn, rozmieszać, dodać cukier, sól, wanilię, gorzkie migdały oraz ogrzaną mąkę; ciasto zarobić ręką. Gdy składniki się połączą, dodawać powoli sklarowane masło; ciasto wyrabiać 1/2 godz. na każde 1/2 kg mąki (1/2 godz. X 2). Dodać rodzynki. Wyrobione ciasto pozostawić do powolnego wyrastania. Wyrośnięte ciasto nałożyć do połowy wysokości formy, pozostawić do powtórnego wyrastania. Po wyrośnięciu wstawić do , dobrze nagrzanego piekarnika (180°), upiec (3/4 godz.). Ciasto wyjąć, a gdy trochę ostygnie, wyłożyć ostrożnie z formy, posypaćcukrem z wanilią (lub polukrować po ostudzeniu ciasta), studzić powoli, opierając o brzeg stolnicy. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|