Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
SzpilkaSrebrny Szef Kuchni (1816)

Budyń z bułki

Kajzerki powinny byc czerstwe, najlepiej jednodniowe

Składniki:
  • bułka , 10 dag
  • mleko, 0.25 l
  • masło, 5 dag
  • żółtka, 4 szt.
  • cukier, 12 dag
  • rodzynki, 2 dag
  • skórka pomarańczowa, 5 dag
  • migdał, 2 dag
  • białka, 4 szt.
  • mąka , 1 dag
  • bułka tarta , 1 dag
  •  
Sposób przygotowania

Czerstwe, jednodniowe kajzerki namoczyć w mleku, odcisnąć, rozetrzeć(lub zemleć). Rodzynki i migdały opłukać, osuszyć, skórkę pomarańczową pokrajać w drobną kosteczkę, migdały w paski. Utrzeć masło, gdy spieni się, dodawać po jednym żółtku, po trochu roztartej bułki i cukru. Na końcu wymieszać z bakaliami, skórką cytrynową i ubitą pianą. Masę wyłożyć do przygotowanej formy, formę zamknąć, włożyć do wrzącej wody i gotować na średnio nagrzanej płycie przez 45 minut. Formę wyjąć i otworzyć, sprawdzić, czy ciasto ugotowane, okroić od ścian naczynia, wyłożyć na okrągły półmisek, ponadkrawać porcje i zaraz Wydawać, jak najbardziej gorące. Podawać z sosem z wina, waniliowym, morelowym, sorbetem surówkowym lub smażonym syropem owocowym. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650