Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:







Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów.

Hasło: Groch

Ostatnia zmiana: KutakNaOtro
Złoty Szef Kuchni (4246)

Krótka charakterystyka

Krotka-charakterystyka Powiększ zdjęcie Groch jest bardzo cennym produktem zarówno do spożycia w stanie świeżym, jak i dla przemysłu przetwórczego, który produkuje konserwy (groszek w puszkach). Jest to produkt drogi, gdyż uprawa jego jest dość trudna, a zwłaszcza trudne jest uchwycenie właściwego momentu. zbioru, gdyż groch dojrzewa bardzo szybko. W czasie dojrzewania ilość cukru zmniejsza się — powstaje z niego skrobia. Gdy ilość skrobi staje się zbyt duża, groch jest już niesłodki, twardy, niesmaczny i przestaje być groszkiem zielonym.
Dobre odmiany zielonego mają strąki bez twardej wyściółki pergaminowe. Są to odmiany cukrowe, które mogą być spożywane wraz ze strączkami (strączki mogą być z korzyścią użyte do zupy z groszku, zielonego, jarzynowej, barszczu). Niektóre odmiany zielonego grochu mają nasiona pomarszczone, które są słodsze niż gładkie.
W zimie możemy korzystać z mrożonek z grochu zielonego i fasolki szparagowej, które mają większą wartość niż konserwy w puszkach.

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5225
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650