Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów.

Hasło: Papryka

Ostatnia zmiana: madrala
Szef Kuchni (1075)

Krótka charakterystyka

Do niedawna znaliśmy ją pod postacią czerwonego proszku będącego ostrą przyprawą używaną do wielu potraw. Nie można jednak porównać znaczenia papryki — przyprawy i słodkiej papryki warzywnej, która pojawiła się u nas niedawno. Ze wszystkich warzyw papryka warzywna zawiera bodaj najwięcej witaminy C i dużo karotenów. Jest tania i smaczna. Od Węgrów, którzy uprawiają i spożywają znaczne ilości papryki, najczęściej z pomidorami, nauczymy się sporządzać nie znane u nas dania ze słodkiej papryki świeżej i kiszonej, gotowanej i surowej. Ponieważ kisi się łatwo, będziemy korzystali z papryki nie tylko jesienią, gdy nie brak nam warzyw i owoców, ale również w czasie miesięcy zimowych, grożących nam niedostatkiem witamin w pożywieniu. Łącząc kiszoną paprykę z pomidorami pasteryzowanymi lub koncentratem pomidorowym uzyskamy potrawy, które pozwolą nam przetrwać w zdrowiu najcięższe miesiące przedwiośnia.

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4920
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650