|
|||||||||||||||||
Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów. Hasło: Pokrzywa zwyczajnaOstatnia zmiana: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) CharakterystykaPokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) jest rośliną, z którą zetknął się każdy z nas. Jest ona byliną rozpowszechnioną na całej kuli ziemskiej za wyjątkiem strefy arktycznej i tropikalnej. Wykazuje działanie przeciwreumatyczne, moczopędne, obniża poziom cukru we krwi i pobudza procesy przemiany materii. Szeroka gama substancji chemicznych mających wpływ na stan skóry sprawia, że pokrzywa jest obecna w wielu produktach rynkowych. Skład chemiczny pokrzywy
Substancje chemiczne wchodzące w skład liścia pokrzywy:
|
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|