|
|||||||||||||||||
Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów. Hasło: AmarantusOstatnia zmiana: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) CharakterystykaPowiększ zdjęcie Amarantus, znany także pod nazwą szarłat, to prastara roślina o rodowodzie sięgającym 5 tysięcy lat wstecz. Mówi się o nim również jako o Ziarnie Inków, a nawet o Złocie Inków. Przez społeczności Inków, Majów i Azteków był postrzegany nie tylko jako główny składnik pożywienia, lecz także odgrywał ważną rolę w ceremoniale religijnym. Dziś amarantus ponownie cieszy się dużą popularnością w Ameryce Południowej, Azji i Afryce. O jego prozdrowotnych właściwościach coraz częściej słychać też na naszym kontynencie. Wartości odżywcze i zdrowotne
Zawiera mnóstwo witamin i jest naturalnym źródłem białka. Ma spore ilości wapnia, fosforu, potasu i magnezu. Dba o dostarczanie naszemu organizmowi niezbędnych kwasów. Amarantus jest odpowiedni dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu. Naturalnie bezglutenowe, bogate w białko o wysokiej wartości odżywczej i nienasycone kwasy tłuszczowe ziarna amarantusa stanowią bardzo dobrą alternatywę dla tradycyjnych zbóż – zawarte w nich białko przewyższa jakością nie tylko to z pszenicy, jęczmienia i kukurydzy, lecz także ma więcej wartości niż białko z mleka. Wartość białka podnoszą występujące w jego łańcuchu niezwykle cenne aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Ich źródłem są szczególnie produkty pochodzenia zwierzęcego, dlatego o ziarnach amarantusa nie powinni zapominać głównie wegetarianie i weganie. Szarłat jest naturalnym źródłem błonnika, cennych składników mineralnych (m.in. wapnia, fosforu, potasu i magnezu), witamin (przede wszystkim C, A, E i B6), kwasu pantotenowego i foliowego. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości, nasiona amarantusa zaliczane są do grupy "superżywności" ("superfoods"). Mają działanie przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe oraz pomagają w walce z cukrzycą, chorobami układu nerwowego i kostnego, dlatego wchodzą w skład żywności funkcjonalnej.
|
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|