Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów.

Hasło: Kurkuma

Ostatnia zmiana: KutakNaOtro
Złoty Szef Kuchni (4246)

Właściwości rośliny

Wlasciwosci-rosliny Powiększ zdjęcie Ma łagodny smaku i nadaje potrawom intensywnie żółty kolor. Stwierdzono, że kurkumina, zawarta w przyprawie, jest bardzo silnym antyutleniaczem. Ma bardzo silne działanie przeciwzapalne oraz jest korzystna dla naszej wątroby.
Kurkuma jest składniki wielu preparatów ziołowych, które są stosowane przy leczeniu gośćca przewlekłego postępującego (reumatoidalnego zapalenia stawów). Indyjscy naukowcy stwierdzili, że ma ona podobne działanie jak fenylbutazon (lek stosowany przy dolegliwościach stawowych), lecz w przeciwieństwie do leku, nie powoduje skutków ubocznych. Stwierdzono również, że kurkuma może chronić organizm przed chorobami serca i rakiem, hamując działanie niektórych białek.
Przyprawę dodajemy na początku gotowania.

Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650