|
|
Data: 20.02.13
|
|
Mięso będzie zdrowsze , jeśli posolisz je na 10 minut przed końcem przyrządzania . Ryby należy solić na początku ,zaś grzyby po ugotowaniu bądź smażeniu . Jeśli mięso lub ryby doprawisz ziołami , u...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Do kiszenia na zimę najlepiej nadają się zimowe odmiany kapusty białej. Kapustę można kisić w beczkach (najlepiej z twardego drzewa; beczki które przeciekają, można uszczelnić parafiną), w garnkach...
|
|
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Do kiszenia najlepiej nadają się ogórki zdrowe, średniej wielkości, niezupełnie dojrzałe — zielone. Ogórki można kisić w beczkach z twardego niesmolistego drzewa, w garnkach kamiennych lub słojach...
|
|
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Kwas burakowy znajduje szerokie zastosowanie w gospodarstwie domowym jako zdrowy i tani napój lub naturalny kwas do potraw. Zdrowe j buraki namoczyć na kilka godzin w letniej wodzie, dokładnie wysz...
|
|
|
|
|
|
Data: 17.06.11
|
|
Letnie miesiące to czas gdy, warto pomyśleć, jak najlepiej wykorzystać obfitość ich darów. Owoce i warzywa, które zbierzemy i przetworzymy, będą nas cieszyły w trakcie jesieni i długiej zimy. Uważa...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 16.11.13
|
|
Gotując makaron , który zamierzam podać do rosołu , nie solę go . Wkładam natomiast do wody kostki bulionowe . Makaron jest smaczny i ma ładny kolor .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 25.08.11
|
|
Sezon grillowy rozpoczął się już dawno. W tym czasie mogły się Wam już przejeść tłuste kiełbasy, szaszłyki, czy karkówka. Jednak czy można odmówić sobie przyjemności spędzenia wieczoru w gronie prz...
|
|
|
|
|
|
Data: 12.10.11
|
|
Dziś trudno wyobrazić sobie wytworną obiad czy kolację bez odpowiedniego nakrycia stołu. Dobór zastawy, kieliszków czy też odpowiednio ułożone sztućce sprawiają wiele kłopotów. Aby sprawić wrażeni...
|
|
|
|
|
|
Data: 03.04.12
|
|
Włoska kuchnia od lat jest w Polsce niezwykle popularna. Zajadamy się pizzą, spaghetti czy lasagne – zarówno w restauracjach, jak i we własnych domach. Potrawy kuchni włoskiej towarzyszą nam na ...
|
|
|
|
|
|
Data: 29.10.12
|
|
Warzywa które zawierają karoten np.marchewkę powinno się gotować w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu.
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 01.11.13
|
|
Żeby naleśniki nie przywierały podczas smażenia do dna patelni , trzeba najpierw dobrze ją rozgrzać , po czym dokładnie wysmarować słoniną . Następnie porcjami wlewamy ciasto , a po jego ścięciu be...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 01.11.13
|
|
Smak marchewki będzie bardziej wyrazisty , jeśli do gotującej się wody dodamy sok z jabłek . Po ugotowaniu polejmy warzywa stopionym masłem , które wydobędzie pełnię aromatu .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 26.08.12
|
|
Makaron często zwany pastą jest potrawą przyrządzaną na bazie mąki, jajek i wody. Ta z pozoru prosta potrawa króluje na naszych stołach wraz z różnego rodzaju dodatkami. Oprócz swojego k...
|
|
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Potrawy z jaj sporządza się kilkoma sposobami. Najczęściej gotuje się je w wodzie, w parze lub smaży. Najtrudniej strawne są jaja smażone (jaja faszerowane, kotlety z jaj). Jaja gotowane w wodzie l...
|
|
|
|
|
|
Data: 17.06.14
|
|
OWOCOWE : w 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuścić galaretkę o wybranym owocowym smaku . Gdy zacznie gęstnieć dolać 1/2 l mleka i ubić mikserem . Wystudzić .
Z CZEKOLADY : tabliczkę białej lub ciem...
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 28.09.14
|
|
Aby rosół był klarowny i smaczny , należy od razu nastawić odpowiednią ilość wody . Jeżeli jednak musimy jej dolać , powinien to być wrzątek . Nie solimy na początku . bo zmętnieje .
|
|
Srebrny Szef Kuchni (2450)
|
|
|
|
Data: 15.06.15
|
|
Jedna z najpopularniejszych sieci hotelowych na świecie kończy kolejną wspólną realizację z polską firmą Tanake. Tym razem chodzi o kompletne wyposażenie gastronomii w nowym hotel...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 20.07.15
|
|
Lato to czas słońca, podróży i deserów na powietrzu. Wojażujemy na różne sposoby – czasem są to egzotyczne wyprawy w ciepłe kraje, niekiedy mamy ochotę poznać ...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 23.11.15
|
|
Kobiety szukając inspiracji do gotowania, czytają poradniki kulinarne publikowane w sieci, w których znajdują nie tylko porady jak gotować, ale również gotowe przepisy, kt&...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 13.12.15
|
|
Spośród różnych, zimnych lub ciepłych, przystawek mięsnych - jedną z najbardziej cenionych w naszym kraju jest pasztet. Przygotowuje się go z jednolitej masy przyrządzonej gł&oacut...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 01.12.16
|
|
Kawa to napój niezwykły. Ceniona od niepamiętnych czasów na całym świecie za swój niezwykły smak i aromat. Przyrządzana na wiele sposobów i serwowana o r&oacu...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 14.12.16
|
|
Bez względu na to, czy szykujesz elegancką kolację dla najbliższych czy też decydujesz się urządzić małe przyjęcie w gronie przyjaciół, warto mieć pod ręką kilka porcji koziego se...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 29.12.16
|
|
Sztuka kulinarna niewątpliwie rządzi się swoimi prawami. O ostatecznym smaku potraw decydują często detale, które z pozoru mogłoby wydawać się mało istotne. Nie bez powodu szefowi...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 11.08.17
|
|
Kojarzy nam się z wyjątkowymi okazjami, ciepłem, domem rodzinnym. Niezwykle aromatyczna i charakterystyczna w smaku. Co więcej, mogąca — a to za sprawą wielu odmian grzybów — ...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 06.02.18
|
|
Prawie każdy z nas pamięta smak domowego, pieczonego w piecu chleba na prawdziwym zakwasie, powidła śliwkowe, czy konfitury wiśniowe z rosnących w babcinym sadzie owoców. Niezapomniany je...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 06.06.18
|
|
Zmywarka do naczyń jest wręcz niezbędnym urządzeniem w kuchni profesjonalnej, gdzie brudnych szklanek i talerzy do zmywania jest bardzo dużo - i to każdego dnia. W takim wypadku nie używa się zm...
|
|
Platynowy Szef Kuchni (6855)
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Duszenie warzyw polega na gotowaniu ich w małej ilości wody i we własnym soku z dodatkiem tłuszczu, soli i cukru. Oczyszczone i opłukane warzywa zalewa się małą ilością wrzącej wody, dodaje tłuszcz...
|
|
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Większość warzyw spożywanych codziennie poddaje się działaniu wysokiej temperatury, aby otrzymać pożywienie gotowane, które jest łatwiej strawne i lepiej przez organizm człowieka wykorzystywane niż...
|
|
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Z warzyw gotowanych w wodzie wygotowuje się do wywaru wiele cennych składników. I właściwie w miarę gotowania więcej składników przechodzi do wody aniżeli zostaje wewnątrz produktu. Dlatego w ten s...
|
|
|
|
|
|
Data: 25.02.10
|
|
Najbardziej lubianym warzywem liściastym jest sałata głowiasta, rozpowszechniająca się u nas coraz bardziej. Ponieważ witaminy powstają w liściach pod działaniem światła słonecznego i towarzyszą zi...
|
|
|