Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:







Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Portalkucharski Złoty Szef Kuchni (5185)

Przepis na dobry obiad - Pieczone piersi kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą

Kobiety szukając inspiracji do gotowania, czytają poradniki kulinarne publikowane w sieci, w których znajdują nie tylko porady jak gotować, ale również gotowe przepisy, które mają instruować je jak przygotować konkretne potrawy. Wśród nich można znaleźć jeden z dość pomysłowych przepisów na obiad, którym są pieczone piersi kurczaka z pesto, pomidorami i mozzarellą.
Lista składników potrzebnych do przygotowania tego dania jest dość krótka. Wygląda więc na to, że jest to kolejny przepis z serii – coś z niczego. Wśród składników znajdują się takie produkty jak:
- 0,5 kg piersi z kurczaka - 2 łyżki gotowego sosu pesto - 2 pomidory - około 150 dag mozzarelli - sól oraz pieprz.
Przygotowanie tego dania jest bardzo proste. Piersi z kurczaka trzeba dokładnie umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem, a następnie natrzeć grubą warstwą sosu pesto. Piersi należy umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 – 20 minut. W tym czasie można umyć i obrać pomidory, a następnie pokroić je w plastry. Podobnie pokroić mozzarellę. Dopiero w momencie, kiedy pierś zostanie upieczona, należy położyć na nią pomidory i ser, ponownie wstawiając na kilka minut do piekarnika, aż do momentu, aby ser dobrze się rozpuścił. Niektórzy zajadają się piersią w czystej postaci, bez żadnych dodatków, jednak dobrą radą jest tu to, aby podawać to danie z pieczonymi ziemniakami lub chociażby makaronem tagliatelle.
Wiele kobiet zapoznając się z treścią tego przepisu, zastanawia się, czy zamiast zielonego pesto mogą użyć czerwonego, gdyż takie akurat mają pod ręką. Okazuje się, że przepis ten może zostać poddany drobnej modyfikacji i jak najbardziej czerwone pesto będzie tu pasować idealnie. Warto również pamiętać o tym, że chcąc uzyskać idealnie upieczoną pierś i delikatne zarumienienie, warto włożyć ją do naczynia żaroodpornego bez przykrycia. Tak przygotowanym daniem będą zajadać się zarówno mężczyźni, jak i dzieci, o kobietach nie wspominając. W końcu to one najczęściej decydują się na stworzenie takiego dzieła kulinarnego.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz w kategorii: porady kulinarne na papilot.pl


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 5185
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650