Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
Portalkucharski Platynowy Szef Kuchni (6855)

Mroźna latte(m)

Lato to czas słońca, podróży i deserów na powietrzu. Wojażujemy na różne sposoby – czasem są to egzotyczne wyprawy w ciepłe kraje, niekiedy mamy ochotę poznać świat od kuchni w dosłownym znaczeniu. Podróże kulinarne warto zainaugurować wykwintnym trunkiem – na początek napijmy się kawy.
Kiedy temperatura przekracza 25 stopni Celsjusza, zapominamy o gorących kawach i herbatach. Zastępujemy je wtedy orzeźwiającymi lemoniadami, raczymy podniebienia słodkimi lodowym deserami, często w towarzystwie napoju kawowego na bazie zimnego mleka. Jak zatem widać, smak kawy może nam umilać codzienność przez 365 dni w roku – jak zrobić tę idealną?
Zapoznanie
Na ogół kawę mrożoną traktujemy jako napój deserowy, na przykład w połączeniu z gałką lodów waniliowych. Jej niezwykłość polega jednak na tym, że równie dobrze może być mocna i pobudzająca jak gorące espresso. Do przyrządzenia idealnej kawy mrożonej wykorzystuje się granulat rozpuszczalny, choć profesjonalni bariści rekomendują korzystanie z naparu uzyskanego przy pomocy ekspresu. Producenci kawy prześcigają się w wariantach smakowych oraz aromatach. Miętowa, orzechowa, rumowa czy „północ w Paryżu” – każda z nich nadaje się na zmysłową ucztę.
Uczta smaków
Do przygotowania wysokiej szklanki orzeźwiającego napoju potrzebujemy 40 ml kawy. Wybór rodzaju i ilości mleka zależy od indywidualnych preferencji – spośród krowiego, ryżowego, czy sojowego z pewnością wybierzemy swoje ulubione.
Kolejnym ważnym elementem jest odpowiedni dobór dodatków. Niektórzy rozkochali swoje kubki smakowe w bitej śmietanie, są również tacy, którym przypadła do gustu kawa mrożona z gałką lodów w środku. Najlepszymi smakami będą waniliowe lub czekoladowe – dopełnią kompozycję bez ingerencji nuty spoza gamy. Jeżeli natomiast jesteście entuzjastami kawy z owocami, koniecznie spróbujcie tej z dodatkiem musu. Zblendowane owoce odświeżą mleczny trunek oraz odrobinę go osłodzą.
Zwieńczenie
Pora zamknąć kompozycję. Kawę mrożoną zwykle dekoruje się bitą śmietaną lub spienionym mlekiem. W drugim przypadku faktura piany jest ujednolicona, stąd też można pozwolić sobie na ostatnie słowo, będące barwnym i efektowym ukoronowaniem naszych baristycznych zmagań. Do tego celu możemy użyć kolorowych syropów lub przykładając wybrany wcześniej szablon, oprószyć piankę kakao.
Jeżeli chcecie sprawdzić inne pomysły na dekoracje, zajrzyjcie tu: http://przepisynakawe.pl/porada/szablonowe-wzorki-10


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650