|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: SleepyDogKucharz (760) Kluski drożdżoweNa koniec warto polać śmietaną z cynamonem
Składniki:
Sposób przygotowaniaDrożdże rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem. Mąkę przesiać ogrzać, zrobić wgłębienie, wbić jajo, wlać rozczyn drożdży z mlekiem, dodać trochę mąki z brzegów wgłębienia, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Do rozczynu dodać tłuszcz, pozostałe mleko oraz cukier, sól i aromat. Wyrobić pulchne ciasto, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formowa kulki, układać na czystej ściereczce; przykryć i pozostawić wyrośnięcia. Następnie wrzucać kluski do wrzącej, osolonej wody gotować, potem wybierać dokładnie osaczając. Kluski polać tłuszczem, posypać pokruszonym serem twarogowym i cukrem; można polać śmietaną z cynamonem i cukrem. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|