Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania.jpg
Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaszANiaSzef Kuchni (875)

Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania

Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania

Składniki:
  • jelito cienkie, 50 g
  • saletra, 10 g
  • czosnek, 2 szt.
  • majeranek, 1 łyżk.
  • pieprz, 10 g
  • cebula, 2 kg
  • pochwiak okazały, 2 kg
  • smardz stożkowaty, 100 g
  • karkówka, 500 g
  •  
Sposób przygotowania

Mięso musi być zarówno tłuste (karkówka) jak i chude (jakaś chuda wieprzowina) pokrajać w drobną kostkę. Pieprz utłuc, lub zemleć, ma­jeranek drobno pokruszyć, cebulę utrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę, saletrę zmieszać z solą. Wszystkie składniki do­brze wymieszać i wyrabiać, dolewając stopniowo wodę. Wody wlać tylko tyle, aby cała jej ilość została wchłonięta przez mięso (ok. 3 szklanki); zamiast wody można użyć wywaru z kości, ale wówczas kiełbasa będzie mniej trwała. Wyrobionym farszem na­pełniać jelita przez maszynkę. Kiełbasę obsuszyć na wietrze i po­wiesić w suchej, chłodnej, lekko przewiewnej spiżarni. Przygoto­waną w ten sposób kiełbasę można przechowywać przez ok. 3 ty­godnie.Podobnie można przygotować kiełbasę z dodatkiem wołowiny lub baraniny, biorąc: 3 kg wieprzowiny i 1 kg wołowiny albo też 3 kg wieprzowiny i 1 kg baraniny oczyszczonej z tłuszczu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650