Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się






Zapisz jako PDF

Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania.jpg
Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
KaszANiaSzef Kuchni (875)

Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania

Kiełbasa zwyczajna do smażenia lub gotowania

Składniki:
  • jelito cienkie, 50 g
  • saletra, 10 g
  • czosnek, 2 szt.
  • majeranek, 1 łyżk.
  • pieprz, 10 g
  • cebula, 2 kg
  • pochwiak okazały, 2 kg
  • smardz stożkowaty, 100 g
  • karkówka, 500 g
  •  
Sposób przygotowania

Mięso musi być zarówno tłuste (karkówka) jak i chude (jakaś chuda wieprzowina) pokrajać w drobną kostkę. Pieprz utłuc, lub zemleć, ma­jeranek drobno pokruszyć, cebulę utrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę, saletrę zmieszać z solą. Wszystkie składniki do­brze wymieszać i wyrabiać, dolewając stopniowo wodę. Wody wlać tylko tyle, aby cała jej ilość została wchłonięta przez mięso (ok. 3 szklanki); zamiast wody można użyć wywaru z kości, ale wówczas kiełbasa będzie mniej trwała. Wyrobionym farszem na­pełniać jelita przez maszynkę. Kiełbasę obsuszyć na wietrze i po­wiesić w suchej, chłodnej, lekko przewiewnej spiżarni. Przygoto­waną w ten sposób kiełbasę można przechowywać przez ok. 3 ty­godnie.Podobnie można przygotować kiełbasę z dodatkiem wołowiny lub baraniny, biorąc: 3 kg wieprzowiny i 1 kg wołowiny albo też 3 kg wieprzowiny i 1 kg baraniny oczyszczonej z tłuszczu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 4600
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650