Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760)

Kluski drożdżowe

Na koniec warto polać śmietaną z cynamonem

Liczba porcji: cztery

Składniki:

ziemniak, 0.5 kg

mleko, 1 szkl.

cukier, 40 g

tłuszcz, 20 g

jajka, 1 szt.

sól, 1 szt.

skórka cytrynowa, 1 szt.

ser twarogowy półtłusty , 320 g

Sposób przygotowania:

Drożdże rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem. Mąkę przesiać ogrzać, zrobić wgłębienie, wbić jajo, wlać rozczyn drożdży z mlekiem, dodać trochę mąki z brzegów wgłębienia, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Do rozczynu dodać tłuszcz, pozostałe mleko oraz cukier, sól i aromat. Wyrobić pulchne ciasto, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formowa kulki, układać na czystej ściereczce; przykryć i pozostawić wyrośnięcia. Następnie wrzucać kluski do wrzącej, osolonej wody gotować, potem wybierać dokładnie osaczając. Kluski polać tłuszczem, posypać pokruszonym serem twarogowym i cukrem; można polać śmietaną z cynamonem i cukrem.