Tekst i zdjęcie: SleepyDog - Kucharz (760) Kluski drożdżoweNa koniec warto polać śmietaną z cynamonem |
Liczba porcji: cztery
ziemniak, 0.5 kg
mleko, 1 szkl.
cukier, 40 g
tłuszcz, 20 g
jajka, 1 szt.
sól, 1 szt.
skórka cytrynowa, 1 szt.
ser twarogowy półtłusty , 320 g
Drożdże rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem. Mąkę przesiać ogrzać, zrobić wgłębienie, wbić jajo, wlać rozczyn drożdży z mlekiem, dodać trochę mąki z brzegów wgłębienia, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Do rozczynu dodać tłuszcz, pozostałe mleko oraz cukier, sól i aromat. Wyrobić pulchne ciasto, nakryć i pozostawić do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formowa kulki, układać na czystej ściereczce; przykryć i pozostawić wyrośnięcia. Następnie wrzucać kluski do wrzącej, osolonej wody gotować, potem wybierać dokładnie osaczając. Kluski polać tłuszczem, posypać pokruszonym serem twarogowym i cukrem; można polać śmietaną z cynamonem i cukrem.