|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: marcysiaSrebrny Szef Kuchni (1660) Pierogi ze szpinakiemPodawać jako danie podstawowe, polanę tłuszczem i posypane posiekanymi jajami. Składniki:
Sposób przygotowaniaMłody szpinak przebrać, obciąć korzonki, opłukać, osaczyć i ugotować na wolnym ogniu we własnym soku bez przykrycia. Przestudzić, drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Tłuszcz stopi dodać mąkę, podsmażyć nie dopuszczając do zrumienienia mąki. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, sól i roztarty z solą czosnek; wymieszać ze szp nakiem, zagotować, ostudzić. Ugotować jaja na twardo, ost dzić w zimnej wodzie. Przygotować ciasto pierogowe, rozwałk wać i formować pierogi, zlepiając dokładnie brzegi ciasta. Ugotować w osolonej wodzie. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|