Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660) Pierogi ze szpinakiemPodawać jako danie podstawowe, polanę tłuszczem i posypane posiekanymi jajami. |
czerstwa bułka, 13 dag
szpinak , 1.6 dag
masło, 3 dag
mąka , 4 dag
mleko, 0.5 szkl.
ząbek czosnku, 2 szt.
sól, 1 szczypta
cukier, 1 szczypta
jajka, 2 szt.
Młody szpinak przebrać, obciąć korzonki, opłukać, osaczyć i ugotować na wolnym ogniu we własnym soku bez przykrycia. Przestudzić, drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Tłuszcz stopi dodać mąkę, podsmażyć nie dopuszczając do zrumienienia mąki. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, sól i roztarty z solą czosnek; wymieszać ze szp nakiem, zagotować, ostudzić. Ugotować jaja na twardo, ost dzić w zimnej wodzie. Przygotować ciasto pierogowe, rozwałk wać i formować pierogi, zlepiając dokładnie brzegi ciasta. Ugotować w osolonej wodzie.