Tekst i zdjęcie: marcysia - Srebrny Szef Kuchni (1660)

Pierogi ze szpinakiem

Podawać jako danie podstawowe, polanę tłuszczem i posypane posiekanymi jajami.

Składniki:

czerstwa bułka, 13 dag

szpinak , 1.6 dag

masło, 3 dag

mąka , 4 dag

mleko, 0.5 szkl.

ząbek czosnku, 2 szt.

sól, 1 szczypta

cukier, 1 szczypta

jajka, 2 szt.

Sposób przygotowania:

Młody szpinak przebrać, obciąć korzonki, opłukać, osaczyć i ugotować na wolnym ogniu we własnym soku bez przykrycia. Przestudzić, drobno posiekać lub zemleć w maszynce. Tłuszcz stopi dodać mąkę, podsmażyć nie dopuszczając do zrumienienia mąki. Zasmażkę rozprowadzić zimnym mlekiem, dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, sól i roztarty z solą czosnek; wymieszać ze szp nakiem, zagotować, ostudzić. Ugotować jaja na twardo, ost dzić w zimnej wodzie. Przygotować ciasto pierogowe, rozwałk wać i formować pierogi, zlepiając dokładnie brzegi ciasta. Ugotować w osolonej wodzie.