Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Knedle z bułki tartej Knedle z bułki tartej.jpg
Knedle z bułki tartej
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
gagatekSzef Kuchni (970)

Knedle z bułki tartej

Polać masłem lub sto­pioną słoniną ze skwarkami

Składniki:
  • sól, 1 szczypta
  • mąka , 12 dag
  • jajka, 4 szt.
  • masło, 4 dag
  • mleko, 2 szkl.
  • bułka tarta , 25 dag
  •  
Sposób przygotowania

Tartą bulkę zrumienić na jasnozłoty kolor, zalać mlekiem. Gdy bułka wchłonie mleko, dodać stopione masło i żółtka; starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć do przygoto­wanej masy, wsypać mąkę, wymieszać ostrożnie trzepaczką rózgową, aby nie rozgnieść piany. Ręce zwilżyć w wodzie lub tłuszczu i formować okrągłe knedle. Wkładać je do wrzącej, osolonej wody i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Podawać jako dodatek do drugiego dania lub z dodatkiem warzyw gotowanych albo surówki. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650