Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970)

Knedle z bułki tartej

Polać masłem lub sto­pioną słoniną ze skwarkami

Składniki:

sól, 1 szczypta

mąka , 12 dag

jajka, 4 szt.

masło, 4 dag

mleko, 2 szkl.

bułka tarta , 25 dag

Sposób przygotowania:

Tartą bulkę zrumienić na jasnozłoty kolor, zalać mlekiem. Gdy bułka wchłonie mleko, dodać stopione masło i żółtka; starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć do przygoto­wanej masy, wsypać mąkę, wymieszać ostrożnie trzepaczką rózgową, aby nie rozgnieść piany. Ręce zwilżyć w wodzie lub tłuszczu i formować okrągłe knedle. Wkładać je do wrzącej, osolonej wody i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Podawać jako dodatek do drugiego dania lub z dodatkiem warzyw gotowanych albo surówki.