Tekst i zdjęcie: gagatek - Szef Kuchni (970) Knedle z bułki tartejPolać masłem lub stopioną słoniną ze skwarkami |
sól, 1 szczypta
mąka , 12 dag
jajka, 4 szt.
masło, 4 dag
mleko, 2 szkl.
bułka tarta , 25 dag
Tartą bulkę zrumienić na jasnozłoty kolor, zalać mlekiem. Gdy bułka wchłonie mleko, dodać stopione masło i żółtka; starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć do przygotowanej masy, wsypać mąkę, wymieszać ostrożnie trzepaczką rózgową, aby nie rozgnieść piany. Ręce zwilżyć w wodzie lub tłuszczu i formować okrągłe knedle. Wkładać je do wrzącej, osolonej wody i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Podawać jako dodatek do drugiego dania lub z dodatkiem warzyw gotowanych albo surówki.