|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: gagatekSzef Kuchni (970) Knedle z bułki tartejPolać masłem lub stopioną słoniną ze skwarkami Składniki:
Sposób przygotowaniaTartą bulkę zrumienić na jasnozłoty kolor, zalać mlekiem. Gdy bułka wchłonie mleko, dodać stopione masło i żółtka; starannie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć do przygotowanej masy, wsypać mąkę, wymieszać ostrożnie trzepaczką rózgową, aby nie rozgnieść piany. Ręce zwilżyć w wodzie lub tłuszczu i formować okrągłe knedle. Wkładać je do wrzącej, osolonej wody i gotować pod przykryciem ok. 10 min. Podawać jako dodatek do drugiego dania lub z dodatkiem warzyw gotowanych albo surówki. |
![]() Witaj nieznajomy![]() Użytkownik Ilość punktów ![]()
|
||||||||||||||||
![]() |