Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Kluski francuskie grzybowe

Podawać do rosołu, zupy grzybowej i pomi­dorowej.

Składniki:
  • masło, 3 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • sól, 1 szczypta
  • pieprz, 1 szczypta
  • białka, 2 szt.
  • mąka , 3 dag
  • natka pietruszki, 1 szt.
  • posiekane grzyby, 3 łyżk.
  •  
Sposób przygotowania

Grzyby pozostałe z wywaru na zupę zemleć w maszynce do mięsa. Utrzeć masło, dodając żółtka, rozetrzeć z grzybami, solą, pieprzem i zie­leniną. Ubić pianę, wyłożyć do masy, przesypać mąką, wymieszać, zrobić próbę, czy piasto jest dość gęste (jeżeli rozpływa się na wrzącej zupie, dodać trochę mąki). Metalową łyżeczkę zanurzyć we wrzącej zupie, ogrzać, na łyżeczkę nabierać ciasto, wkładać do wrzącej zupy, otrząsnąć ciasto uderzając o brzeg na­czynia. Kluski ugotować pod przykryciem na średnim ogniu. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650