Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Kluski francuskie grzybowePodawać do rosołu, zupy grzybowej i pomidorowej. |
masło, 3 dag
żółtka, 2 szt.
sól, 1 szczypta
pieprz, 1 szczypta
białka, 2 szt.
mąka , 3 dag
natka pietruszki, 1 szt.
posiekane grzyby, 3 łyżk.
Grzyby pozostałe z wywaru na zupę zemleć w maszynce do mięsa. Utrzeć masło, dodając żółtka, rozetrzeć z grzybami, solą, pieprzem i zieleniną. Ubić pianę, wyłożyć do masy, przesypać mąką, wymieszać, zrobić próbę, czy piasto jest dość gęste (jeżeli rozpływa się na wrzącej zupie, dodać trochę mąki). Metalową łyżeczkę zanurzyć we wrzącej zupie, ogrzać, na łyżeczkę nabierać ciasto, wkładać do wrzącej zupy, otrząsnąć ciasto uderzając o brzeg naczynia. Kluski ugotować pod przykryciem na średnim ogniu.