Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 0
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
ChiliJKaSzef Kuchni (1255)

Makaron zapiekany z orzechami

Podawać gorący, z sosem waniliowym lub morelowym.

Składniki:
  • orzechy włoskie, 10 dag
  • wanilia w laskach, 0.2 szt.
  • cukier, 10 dag
  • masło, 5 dag
  • sól, 1 szczypta
  • makaron , 30 dag
  •  
Sposób przygotowania

Wermiszel połamać na krótkie kawałki, ugotować w osolonej wodzie, od­cedzić, przelać ciepłą wodą i osaczyć otrząsając na cedzaku. Zamiast wermiszelu można sporządzić domowy, cienko wałkowany makaron na jajach, drobno pokrajany, tak jak do rosołu. Zemleć orzechy. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku i po trochu cukru z wanilią. Ubić pianę, połowę wymieszać z masą żółtkową. Do tego włożyć ugotowany makaron, drugą połowę piany i wymieszać przesypując orzecha­mi. Masę wyłożyć na ogniotrwały, masłem wysmarowany półmisek, wyrównać powierzchnię, skropić masłem i lekko zapiec. 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650