Tekst i zdjęcie: ChiliJKa - Szef Kuchni (1255) Makaron zapiekany z orzechamiPodawać gorący, z sosem waniliowym lub morelowym. |
orzechy włoskie, 10 dag
wanilia w laskach, 0.2 szt.
cukier, 10 dag
masło, 5 dag
sól, 1 szczypta
makaron , 30 dag
Wermiszel połamać na krótkie kawałki, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przelać ciepłą wodą i osaczyć otrząsając na cedzaku. Zamiast wermiszelu można sporządzić domowy, cienko wałkowany makaron na jajach, drobno pokrajany, tak jak do rosołu. Zemleć orzechy. Utrzeć masło dodając po jednym żółtku i po trochu cukru z wanilią. Ubić pianę, połowę wymieszać z masą żółtkową. Do tego włożyć ugotowany makaron, drugą połowę piany i wymieszać przesypując orzechami. Masę wyłożyć na ogniotrwały, masłem wysmarowany półmisek, wyrównać powierzchnię, skropić masłem i lekko zapiec.