|
|||||||||||||||||
Encyklopedia kulinarna - to słownik z hasłami o tematyce kulinarnej, który sami możecie tworzyć i edytować. Możecie wpisywać hasła, dodawać do nich zdjęcia, dopisywać dodatkowe informacje. Dzięki czemu powstanie wyjątkowa encyklopedia, oparta na wiedzy i doświadczeniu wszystkich portalowiczów. Hasło: PomidoryOstatnia zmiana: KutakNaOtroZłoty Szef Kuchni (4246) Krótka charakterystyka
Powiększ zdjęcie
Zasługują one całkowicie na nasze starania przy uprawie, gdyż opłacają się dobrze, mają bardzo dużą wartość, a pod postacią różnego rodzaju przetworów wzbogacają i uzupełniają nasze posiłki przez całą zimę. W pomidorach cenimy głównie prowitaminy A (karoteny) i witaminę C oraz żelazo. Obecność kwasów w pomidorach nie tylko podnosi smak tych owoców, ale chroni także przed zniszczeniem bardzo wrażliwą witaminę C. Kwasy i karoteny, sprawiają, że pomidory nie tylko surowe, ale nawet gotowane, duszone, pieczone lub przetworzone odpowiednimi metodami na przecier lub koncentrat, mają jeszcze wartość witaminową. Dlatego ich znaczenie w naszym żywieniu jest tak duże. W miesiącach zimy i przedwiośnia, gdy w naszych warunkach mamy mniejsze możliwości spożywania warzyw, grożą nam różne schorzenia powodowane brakiem witamin. Wtedy przetwory z pomidorów stają się dla nas prawdziwym ratunkiem.
|
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|