|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: ScaloopsSzef Kuchni (1460) Placek półkruchy ze śliwkami lub wiśniamiPodawać tego samego dnia zaraz po upieczeniu, bo ciasto nasiąkając sokiem owoców wilgotnieje i staje się niesmaczne.
Składniki:
Sposób przygotowaniaŚliwki opłukać, osuszyć ściereczką, każdą śliwkę nadkrajać na pół, wyjąć pestkę, każdą połowę nadkrajać wzdłuż na 2 części tak, aby wszystkie części pozostały jednak ze sobą u wierzchołka złączone (wiśnie wydrylować). Ciasto wywałkować, rozciągnąć na wysmarowanej blasze, posmarować białkiem; śliwki ułożyć na placku jedne koło drugich, rzędami, skórką ku górze, wciskając je nieco w ciasto (wiśniami posypać ciasto i przycisnąć je ręką), ciasto między śliwkami pokłuć widelcem, wstawić do piekarnika. Po upieczeniu pokrajać placek w prostokątne kawałki (około 16 sztuk), posypać cukrem w mączce. |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|