Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460)

Placek półkruchy ze śliwkami lub wiśniami

Podawać tego samego dnia zaraz po upieczeniu, bo ciasto nasiąkając so­kiem owoców wilgotnieje i staje się niesmaczne.

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: więcej

Składniki:

cukier waniliowy, 1 szt.

śliwka, 50 dag

proszek spulchniający, 0.75 szt.

sól, 1 szczypta

śmietana, 3 łyżk.

żółtka, 4 szt.

cukier, 9 dag

tłuszcz, 18 dag

mąka , 50 dag

Sposób przygotowania:

Śliwki opłukać, osuszyć ściereczką, każdą śliwkę nadkrajać na pół, wyjąć pestkę, każdą połowę nadkrajać wzdłuż na 2 części tak, aby wszystkie części pozostały jednak ze sobą u wierzchołka złączone (wiśnie wydrylować). Ciasto wywałkować, rozciągnąć na wysmarowanej blasze, posmarować białkiem; śliwki ułożyć na placku jedne koło drugich, rzędami, skórką ku górze, wciskając je nieco w ciasto (wiśniami posypać ciasto i przycisnąć je ręką), ciasto między śliwkami pokłuć widelcem, wstawić do piekarnika. Po upieczeniu pokrajać placek w prostokątne kawałki (około 16 sztuk), po­sypać cukrem w mączce.