Tekst i zdjęcie: Scaloops - Szef Kuchni (1460) Placek półkruchy ze śliwkami lub wiśniamiPodawać tego samego dnia zaraz po upieczeniu, bo ciasto nasiąkając sokiem owoców wilgotnieje i staje się niesmaczne. |
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
cukier waniliowy, 1 szt.
śliwka, 50 dag
proszek spulchniający, 0.75 szt.
sól, 1 szczypta
śmietana, 3 łyżk.
żółtka, 4 szt.
cukier, 9 dag
tłuszcz, 18 dag
mąka , 50 dag
Śliwki opłukać, osuszyć ściereczką, każdą śliwkę nadkrajać na pół, wyjąć pestkę, każdą połowę nadkrajać wzdłuż na 2 części tak, aby wszystkie części pozostały jednak ze sobą u wierzchołka złączone (wiśnie wydrylować). Ciasto wywałkować, rozciągnąć na wysmarowanej blasze, posmarować białkiem; śliwki ułożyć na placku jedne koło drugich, rzędami, skórką ku górze, wciskając je nieco w ciasto (wiśniami posypać ciasto i przycisnąć je ręką), ciasto między śliwkami pokłuć widelcem, wstawić do piekarnika. Po upieczeniu pokrajać placek w prostokątne kawałki (około 16 sztuk), posypać cukrem w mączce.