|
|||||||||||||||||
Tekst i zdjęcie: natalina4Srebrny Szef Kuchni (2450) Świderki z makiem lub dżememNiewielka porcja słodyczy specjalnie dla tych łasuchów którzy liczą kalorie .
Składniki:
Sposób przygotowania1 . Na stolnicę przesiej mąkę , dodaj cukier , miękkie masło , rozkruszone drożdże , całe jajko oraz jedno żółtko . Do składników dodaj także olej i ciepłe mleko . Dokładnie wyrób wszystko dłońmi na gładkie ciasto . Włóż je do miski , przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce , aby ciasto podwoiło swoją objętość .2 . Po tym czasie podziel ciasto na 4 części . Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt takiej samej wielkości . Pierwszy kawałek ciasta posmaruj białkiem które zostało i wyłóż na nie masę makową . Przykryj je drugim kawałkiem ciasta również posmarowanym białkiem , tak aby część posmarowana dotykała masy makowej . Lekko dociśnij brzegi ciasta i pokrój na paski około 3 cm . Następnie skręcić je wokół własnej osi tworząc spiralę . Kolejny kawałek ciasta posmaruj marmoladą i przykryj ostatnim prostokątem . Dociśnij brzegi , pokrój na paski i skręć wokół własnej osi .3 . Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej spiralki zachowując odstępy . Blachę z ciasteczkami odstaw na około 30 minut , a następnie piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C , aż się zrumienią . Gdy świderki ostygną , posyp je cukrem pudrem . |
Witaj nieznajomyUżytkownik Ilość punktów
|
||||||||||||||||
|