Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450) Świderki z makiem lub dżememNiewielka porcja słodyczy specjalnie dla tych łasuchów którzy liczą kalorie . |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Średnie
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: cztery
idealne dla dzieci
mąka , 3 szkl.
cukier, 1 szkl.
margaryna, 15 dag
drożdże, 5 dag
jajka, 2 szt.
olej, 1 łyżk.
mleko, 1 szkl.
mak, 1 szt.
marmolada, 15 dag
cukier puder, 100 g
1 . Na stolnicę przesiej mąkę , dodaj cukier , miękkie masło , rozkruszone drożdże , całe jajko oraz jedno żółtko . Do składników dodaj także olej i ciepłe mleko . Dokładnie wyrób wszystko dłońmi na gładkie ciasto . Włóż je do miski , przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce , aby ciasto podwoiło swoją objętość .2 . Po tym czasie podziel ciasto na 4 części . Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt takiej samej wielkości . Pierwszy kawałek ciasta posmaruj białkiem które zostało i wyłóż na nie masę makową . Przykryj je drugim kawałkiem ciasta również posmarowanym białkiem , tak aby część posmarowana dotykała masy makowej . Lekko dociśnij brzegi ciasta i pokrój na paski około 3 cm . Następnie skręcić je wokół własnej osi tworząc spiralę . Kolejny kawałek ciasta posmaruj marmoladą i przykryj ostatnim prostokątem . Dociśnij brzegi , pokrój na paski i skręć wokół własnej osi .3 . Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej spiralki zachowując odstępy . Blachę z ciasteczkami odstaw na około 30 minut , a następnie piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C , aż się zrumienią . Gdy świderki ostygną , posyp je cukrem pudrem .