Tekst i zdjęcie: natalina4 - Srebrny Szef Kuchni (2450)

Świderki z makiem lub dżemem

Niewielka porcja słodyczy specjalnie dla tych łasuchów którzy liczą kalorie .

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Średnie

Pora dnia: Przekąska

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: cztery

idealne dla dzieci

Składniki:

mąka , 3 szkl.

cukier, 1 szkl.

margaryna, 15 dag

drożdże, 5 dag

jajka, 2 szt.

olej, 1 łyżk.

mleko, 1 szkl.

mak, 1 szt.

marmolada, 15 dag

cukier puder, 100 g

Sposób przygotowania:

1 . Na stolnicę przesiej mąkę , dodaj cukier , miękkie masło , rozkruszone drożdże , całe jajko oraz jedno żółtko . Do składników dodaj także olej i ciepłe mleko . Dokładnie wyrób wszystko dłońmi na gładkie ciasto . Włóż je do miski , przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce , aby ciasto podwoiło swoją objętość .2 . Po tym czasie podziel ciasto na 4 części . Każdy kawałek rozwałkuj na prostokąt takiej samej wielkości . Pierwszy kawałek ciasta posmaruj białkiem które zostało i wyłóż na nie masę makową . Przykryj je drugim kawałkiem ciasta również posmarowanym białkiem , tak aby część posmarowana dotykała masy makowej . Lekko dociśnij brzegi ciasta i pokrój na paski około 3 cm . Następnie skręcić je wokół własnej osi tworząc spiralę . Kolejny kawałek ciasta posmaruj marmoladą i przykryj ostatnim prostokątem . Dociśnij brzegi , pokrój na paski i skręć wokół własnej osi .3 . Blachę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż na niej spiralki zachowując odstępy . Blachę z ciasteczkami odstaw na około 30 minut , a następnie piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C , aż się zrumienią . Gdy świderki ostygną , posyp je cukrem pudrem .