Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Bułeczki mleczne image.ashx.jpg
Bułeczki mleczne
Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 5
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
MartaKucharz (514)

Bułeczki mleczne

pyszne bułeczki na śniadanie i do kawki.

  • Czas przygotowania: ponad godzinę
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Przekąska
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: więcej
  • idealne dla dzieci
  • na grilla
  • na Wielkanoc
Składniki:
  • mąka tortowa, 3 szkl.
  • drożdże, 3 dag
  • żółtka, 2 szt.
  • cukier puder, 3 łyżk.
  • masło, 8 dag
  • mleko, 1 szkl.
  • sól, 0 uncja
  •  
Sposób przygotowania

Roztopiony tłuszcz odstawiamy do przechłodzenia. W ciepłym (nie gorącym) mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy roztopiony letni tłuszcz i nadal wyrabiamy, aż będzie jednolite (jeśli jest zbyt tłuste dodajemy trochę mąki). Ostawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętosc, dzielimy je na równe częsci, na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabne bułeczki, układamy na wysmarowanej blasze i odstawiamy by wyrosły. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika smarujemy wierzchy roztrzepanym białkiem, pieczemy w temp. 160C przez ok. 30 minut. Bułeczki powinny być lekko zarumienione i wyrośnięte.Podajemy z masłem, miodem i domowym dżemem.Smacznego 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650