Tekst i zdjęcie: Marta - Kucharz (514) Bułeczki mlecznepyszne bułeczki na śniadanie i do kawki. |
Czas przygotowania: ponad godzinę
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Przekąska
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: więcej
idealne dla dzieci
na grilla
na Wielkanoc
mąka tortowa, 3 szkl.
drożdże, 3 dag
żółtka, 2 szt.
cukier puder, 3 łyżk.
masło, 8 dag
mleko, 1 szkl.
sól, 0 uncja
Roztopiony tłuszcz odstawiamy do przechłodzenia. W ciepłym (nie gorącym) mleku rozprowadzamy pokruszone drożdże z dodatkiem łyżeczki mąki i łyżeczki cukru pudru, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość, dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy roztopiony letni tłuszcz i nadal wyrabiamy, aż będzie jednolite (jeśli jest zbyt tłuste dodajemy trochę mąki). Ostawiamy w ciepłe miejsce, by wyrosło. Gdy ciasto podwoi swoją objętosc, dzielimy je na równe częsci, na posypanej mąką stolnicy formujemy zgrabne bułeczki, układamy na wysmarowanej blasze i odstawiamy by wyrosły. Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika smarujemy wierzchy roztrzepanym białkiem, pieczemy w temp. 160C przez ok. 30 minut. Bułeczki powinny być lekko zarumienione i wyrośnięte.Podajemy z masłem, miodem i domowym dżemem.Smacznego