Newsletter

Twój adres e-mail

Niepoprawny adres email
Zapisz się Wypisz się


Reklama:




Zapisz jako PDF

Powiększ zdjęcie
Aktualna ocena: 4
Oceń:
Tekst i zdjęcie:
husarz90Kuchcik (48)

Ciasto do pizza

Metodą prób i błędów obmyśliłem własny sposób na przyrządzenie ciasta do pizza

  • Czas przygotowania: do 1 godziny
  • Stopień trudności: Łatwe
  • Pora dnia: Kolacja
  • Sposób przygotowania: pieczone
  • Liczba porcji: jedna
  • idealne dla dzieci
Składniki:
  • mąka pszenna, 2 szkl.
  • ciepła woda , 50 ml
  • mleko 3,2 % , 100 ml
  • drożdże, 1 łyżecz.
  • oliwa, 2 łyżk.
  • sól, 3 łyżecz.
  • cukier, 1 łyżecz.
  • pieprz czarny, 3 szczypta
  •  
Sposób przygotowania

Pierwsze co robimy to wlewamy do szklanki ciepłą wodę(ok.35st) wraz z mlekiem. Dodajemy drożdże i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu, gdy drożdże nam się rozpuszcząTen odczyn niech zacznie pracować, co zajmnie mu ok. 20 minut.W tym czasie przechodzimy do przygotowania ciasta.Do naczynia wsypujemy mąkę, nastepnie sól, pieprz i oliwę(extra vergine).Po 20 minutach wlewamy nasze pracujące drożdże. Wszystko mieszamy i ugniatamy ciasto do momentu, kiedy cała masa stanie się jednolita. Trwa to około 10 minut. Jeśli ciasto ma być miękkie dodajemy mniej oliwy.Jeśli chcemy by ciasto nam urosło odstawiamy na około pół godziny, następnie wałkujemy, formujemy placek i właśnie otrzymaliśmy gotowy spód do włoskiej pizza. Buon appetito! 


Nasi Mistrzowie

Użytkownik

Ilość punktów

1 Portalkucharski 6855
2 KutakNaOtro 4246
3 Lukky 3700
4 Seed 3055
5 Browny 2650