Tekst i zdjęcie: husarz90 - Kuchcik (48)

Ciasto do pizza

Metodą prób i błędów obmyśliłem własny sposób na przyrządzenie ciasta do pizza

Czas przygotowania: do 1 godziny

Stopień trudności: Łatwe

Pora dnia: Kolacja

Sposób przygotowania: pieczone

Liczba porcji: jedna

idealne dla dzieci

Składniki:

mąka pszenna, 2 szkl.

ciepła woda , 50 ml

mleko 3,2 % , 100 ml

drożdże, 1 łyżecz.

oliwa, 2 łyżk.

sól, 3 łyżecz.

cukier, 1 łyżecz.

pieprz czarny, 3 szczypta

Sposób przygotowania:

Pierwsze co robimy to wlewamy do szklanki ciepłą wodę(ok.35st) wraz z mlekiem. Dodajemy drożdże i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu, gdy drożdże nam się rozpuszcząTen odczyn niech zacznie pracować, co zajmnie mu ok. 20 minut.W tym czasie przechodzimy do przygotowania ciasta.Do naczynia wsypujemy mąkę, nastepnie sól, pieprz i oliwę(extra vergine).Po 20 minutach wlewamy nasze pracujące drożdże. Wszystko mieszamy i ugniatamy ciasto do momentu, kiedy cała masa stanie się jednolita. Trwa to około 10 minut. Jeśli ciasto ma być miękkie dodajemy mniej oliwy.Jeśli chcemy by ciasto nam urosło odstawiamy na około pół godziny, następnie wałkujemy, formujemy placek i właśnie otrzymaliśmy gotowy spód do włoskiej pizza. Buon appetito!