Tekst i zdjęcie: husarz90 - Kuchcik (48) Ciasto do pizzaMetodą prób i błędów obmyśliłem własny sposób na przyrządzenie ciasta do pizza |
Czas przygotowania: do 1 godziny
Stopień trudności: Łatwe
Pora dnia: Kolacja
Sposób przygotowania: pieczone
Liczba porcji: jedna
idealne dla dzieci
mąka pszenna, 2 szkl.
ciepła woda , 50 ml
mleko 3,2 % , 100 ml
drożdże, 1 łyżecz.
oliwa, 2 łyżk.
sól, 3 łyżecz.
cukier, 1 łyżecz.
pieprz czarny, 3 szczypta
Pierwsze co robimy to wlewamy do szklanki ciepłą wodę(ok.35st) wraz z mlekiem. Dodajemy drożdże i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu, gdy drożdże nam się rozpuszcząTen odczyn niech zacznie pracować, co zajmnie mu ok. 20 minut.W tym czasie przechodzimy do przygotowania ciasta.Do naczynia wsypujemy mąkę, nastepnie sól, pieprz i oliwę(extra vergine).Po 20 minutach wlewamy nasze pracujące drożdże. Wszystko mieszamy i ugniatamy ciasto do momentu, kiedy cała masa stanie się jednolita. Trwa to około 10 minut. Jeśli ciasto ma być miękkie dodajemy mniej oliwy.Jeśli chcemy by ciasto nam urosło odstawiamy na około pół godziny, następnie wałkujemy, formujemy placek i właśnie otrzymaliśmy gotowy spód do włoskiej pizza. Buon appetito!